گواهی انحصار وراثت: مراحل، مدارک و هزینه ها

چطور گواهی انحصار وراثت بگیریم؟

برای دریافت گواهی انحصار وراثت باید فعالیت های مختلفی انجام شود که دارای ضوابط خاصی می‌باشد. در ادامه ی متن، تمام نکات مربوط به این موضوع برای شما نوشته شده است.

تعریف گواهی انحصار وراثت

گواهی انحصار وراثت سندی است که به موجب آن تاریخ دقیق مرگ متوفی (فرد فوت شده) ومشخصات اشخاصی که ورثه شناخته می شوند در آن قید می گردد.

وارثین با داشتن سند انحصار وراثت می توانند از حقوقی که از طرف متوفی (فرد فوت شده) به آنان (وارثین) رسیده برخوردار باشند.

در صورتی که چند وارث وجود داشته باشد باید چه کرد؟

در صورتی که وارثین چند نفر باشند یکی از آن ها می تواند درخواست نامه کتبی که شامل نام و مشخصات متوفی (فرد فوت شده) و ورثه و اقامتگاه آن ها و نسبت بین متوفی (فرد فوت شده) و وراث تنظیم نموده و به دادگاه تسلیم نماید.

  • گواهی انحصار وراثت شامل گواهی محدود و گواهی نامحدود می شود که نوع هریک از این گواهی ها با توجه به ارزش ماترک فرد فوت شده مشخص می شود.

 

چه زمانی گواهی انحصار وراثت نامحدود بگیریم و چه زمانی محدود؟

اگر متوفی از خود ارث به جا گذاشته باشد نیازمند اخذ گواهی انحصار وراثت نامحدود است و اگر اموالی نداشته باشد گرفتن انحصار وراثت محدود کافی است.

 

تفاوت هزینه ی گواهی انحصار وراثت محدود و نامحدود چقدر است؟

هزینه گواهی انحصار وراثت محدود و نامحدود باهم تفاوتی ندارند.

  • صدور گواهی انحصار وراثت نامحدود به دلیل انتشار آگهی به زمان بیشتری نیاز دارد.
  • مرجع رسیدگی کننده (شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت متوفی) درخواست متقاضی را یک نوبت در روزنامه های کثیرالانتشار یا محلی آگهی می کند.
  • هرکسی در ترکه متوفی (فرد فوت شده) ذینفع باشد می تواند درخواست انحصار وراثت کند مانند ورثه – طلبکار – موصی له ( کسی که فرد فوت شده به نفعش وصیتی می کند یا به عبارت ساده تر مالی از اموال خود را برای پس از مرگش به وی می بخشد.) و وصی. همچنین کسی است که غیرمستقیم از اثبات وراثت شخصی از دیگری منتفع می شود (استفاده ای می برد).

موصی له کیست؟ تعریف موصی له

موصی له کسی است که از وصیت فرد فوت شده استفاده ای می برد به عنوان مثال فرد فوت شده وصیت کرده که فلان زمین با فلان مشخصات برای بعد از مرگش برای فلان شخص است زمینی که مورد وصیت قرار گرفته موصی به و شخصی که به نفع او وصیت شده را موصی له می گویند.

  • پس از انقضای یک ماه از نشر آگهی در صورتی که معترضی نبود مرجع رسیدگی کننده تمام ادله و اسناد درخواست کننده گواهی انحصار وراثت را اعم از برگ شناسنامه و گواهی گواه و غیره در نظر گرفته و گواهی انحصار وراثت را صادر می نماید.
  • در صورت اعتراض – دادگاه جلسه ای برای رسیدگی به اعتراض معین نموده و به معترض و درخواست کننده گواهی انحصار وراثت اطلاع می دهد و پس از رسیدگی حکم خواهد داد.
  • حکم گواهی انحصار وراثت قابل تجدید نظر است.
  • کسانی می توانند به انحصار وراثت اعتراض کنند که گواهی وراثت مستقیما” یا غیر مستقیم به حقوق آنان زیان وارد آورد.
  • یکی از مهمترین اثرات انحصار وراثت این است که اگر کسی که مدیون یا متصرف مال فرد فوت شده باشد ملزم به تأدیه یا تسلیم آن به کسانی است که نام آنان در گواهی انحصار وراثت به عنوان ذینفع ذکر شده است.
  • مطابق قانون اگر ذینفع برای مطالبه به مدیون یا متصرف مال متوفی مراجعه نمود و او از برگرداندن آن مال کرد مسؤل خسارات وارده خواهد بود.
  • برابر مواد قانونی مدیون فرد فوت شده باید دین خود را به کسانی که در گواهی انحصار وراثت به عنوان وارث متوفی (فرد فوت شده) شناخته شده اند بپردازد در مقابل هر مدعی وراثت که بعدا” پیدا شود بری خواهد بود و مدعی وراثت حق رجوع به کسانی را دارا می باشد که طلب فرد فوت شده را دریافت کرده اند.
  • مال متوفی هم به کسانی که در گواهی انحصار وراثت به عنوان وارث شناخته شده اند داده می شود و مدعی بعدی وراثت از فرد فوت شده می تواند به کسانی که مال فرد فوت شده را دریافت کرده اند رجوع نمایند.
  • طبق قوانین و مقررات وراث فرد فوت شده اجباری به تحصیل گواهی انحصار وراثت ندارند و در واقع حقی است برای آنان که هم می تواند قابل اعمال و هم قابل اسقاط باشد به عبارت ساده تر وراث می توانند حق خود را در گرفتن گواهی انحصار وراثت از بین ببرند.
  • ممکن است در اثر سهل انگاری وارثین در گرفتن گواهی انحصار وراثت – اشخاص ذینفع نتوانند به حقوق خود که از اموال متوفی ناشی می شود برسند.

مدارک لازم برای درخواست گواهی انحصار وراثت

  1. شناسنامه کلیه وراث
  2. شناسنامه ابطال شده متوفی
  3. گواهی مالیاتی
  4. استشهادیه رسمی تنظیم شده در دفتر اسناد رسمی
  5. عقدنامه رسمی (در صورتی که متوفی حین الفوت دارای همسر باشد)
  6. گواهی فوت متوفی

در نهایت دادگاه ها در رسیدگی به دعاوی مختلف  ارث معمولا” بدون سختگیری استشهادیه مربوط به فرد متوفی و تعداد ورثه آنان را که از سوی ذینفع در پرونده اعلام می شود می پذیرند و بر اساس آن حکم صادر می نمایند . مگر اینکه وراثی که به طرفیت آن ها طرح دعوا شده برای مغایرت استشهادیه اعلامی از سوی ذینفع گواهی انحصار وراثت را به دادگاه تقدیم کنند.

برای این امر توصیه می شود به یک وکیل مجرب و متخصص در امور مربوط به ارث مراجعه کنید تا با بهترین روش و کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید.

برای ارتباط با وکلای مجرب در تمامی زمینه ها از جمله انحصار وراثت و ملک و ارث میتوانید از دکمه زیر استفاده کنید:

پرسش و پاسخ

سندی است رسمی که به موجب آن تاریخ دقیق مرگ فرد فوت شده و اشخاصی که ورثه وی شناخته می شوند در آن قید می گردد.

گواهی انحصار وراثت منحصر به شخص متوفی است که تمام ارکان دولت آن را به رسمیت می شناسند.

بله

کسانی که گواهی انحصار وراثت مستقیم یا غیر مستقیم به حقوق آنان خللی وارد کند.کسانی که گواهی انحصار وراثت مستقیم یا غیر مستقیم به حقوق آنان خللی وارد کند.

در گواهی انحصار وراثت نصیب (سهم الارث) هریک از ورثه را از ارث که به صورت اشاعه (شراکتی ) می برند و همچنین سهم الارث هرکدام از ورثه را به صورت (نصف و ثلث و….) معین می کند.

وقتی که وراثت و انحصار آن مشخص و سهم الارث بین وارثین توافق بوده باشد و یا در صورت اختلاف حکم نهایی در مورد آن صادر شده باشد.

چنین فردی کلاهبردار محسوب شده و علاوه بر جبران خسارت به مجازاتی که به موجب قانون برای این جرم مقرر است محکوم خواهد شد.

فهرست مطالب