سامانه ثبت چک صیادی یا سامانه صیاد:
سامانه ای است که دارنده چک، بدون در نظر گرفتن بانک صادر کننده چک، میتواند در آن نسبت به انتقال چک به شخص دیگری بابت معامله صورت گرفته اقدام کند.
با راهاندازی این سامانه، اطلاعات هویتی صاحب چک بر روی چک درج شده و امکان سو استفاده مالی از چک ها کاهش می یابد.
هرچند سامانه صیاد از حیث تاریخ تأسیس آن یعنی سال ۱۳۹۶ یک سامانه با سابقه محسوب میشود، اما زمان اجباری شدن ثبت چک در آن ۵ فروردین ۱۴۰۰ است.
سامانه صدور یکپارچه دسته چک، که به اختصار سامانه صیاد نامیده میشود، عنوان سامانه ای است که از سال ۱۳۹۶ از سوی بانک مرکزی و با هدف تشدید نظارت بر روند صدور چک برای متقاضیان و معاملات مربوط به چک، از جمله ویرایش چک در سامانه صیاد راهاندازی شد.
تا پیش از راه اندازی سامانه صیاد، افراد بدون اینکه از مقررات مربوط به چک و مخصوصا مقررات کیفری آن آگاهی داشته باشند، اقدام به گرفتن دسته چک کرده بودند که تعداد قابل توجهی از آن ها برگشت خورده بوده و منتهی به صدور گواهی عدم پرداخت و در نهایت حکم حبس برای صادر کنندگان آن شده بود.
تعداد بالای زندانیان پرونده های چک برگشتی، بانک مرکزی را بر آن داشت که در این قضیه دخالت کند و در نهایت از پنجم فروردین ۱۴۰۰ و با اعلام ممنوعیت صدور چک حامل، تلاش های بانک مرکزی نتیجه داد و ثبت چک در این سامانه اجباری شد.
تا قبل از قانون جدید چک و ایجاد چک صیادی، مرجع صدور دسته چک، صرفا شعب بانکی بودند؛ ولی در حال حاضر با توجه به قانون جدید چک، مرجع صدور دسته چک مستقیما بانک مرکزی می باشد؛ لذا متقاضی چک توسط خود بانک مرکزی مورد اعتبار سنجی قرار میگیرد .
سامانه صیاد زیر نظر مستقیم بانک مرکزی قرار دارد؛ پس امکان نظارت دائمی و بر خط بر افراد پرخطر، توسط بانک مرکزی فراهم گردیده است.
طبق قانون جدید چک اگر چکی در سامانه صیاد به ثبت نرسد، ارزش و اعتبار چندانی ندارد؛ لذا توصیه می گردد قبل از اینکه چک جدیدی را دریافت کنید، مطمئن شوید که در سامانه صیاد ثبت گردیده.
انتقال چک صیادی
تکلیف ثبت چک در سامانه صیاد فقط مختص به صدور چک نیست بلکه برای انتقال چک جدید نیز حتما باید در سامانه صیاد به ثبت برسد.
اگر شخصی بخواهد با روش های جدید، نسبت به واگذاری برگ چک اقدام کند، باید با نحوه ثبت چک در سامانه صیاد آشنایی داشته باشد.
قبل از هرچیز صادر کننده چک باید نسبت به ثبت مندرجات چک از جمله تاریخ سر رسید، مبلغ و اطلاعات هویتی گیرنده، چک را علاوه بر برگه چک فیزیکی در سامانه صیاد اقدام کند.
آیا میدانید؟
آیا میدانستید مطابق قانون جدید چک، تمامی مشخصات چک صیادی حتما می بایست توسط صادر کننده آن در سامانه یک پارچه دسته چک به ثبت برسد؛ به علاوه این نوع چک های جدید باید توسط ذینفع و دارنده چک نیز در این سامانه مورد تأیید قرار گیرد.
آیا میدانستید با اجرای قانون جدید صدور چک و الزام صادر کننده آن به ثبت چک در سامانه صیادی و نظارت بر متقاضیان صدور چک صیادی، دسته چک های جدید که صادر می شوند از اعتبار بالا تری نسبت به چک های قدیمی برخوردارند؛ بنابراین با اجرای صحیح این قانون، انتظار میرود کلیه جرائم مربوط به چک، نظیر چک بلامحل و یا سرقت چک ،جعل چک و ….کاهش داشته باشد.
دعاوی مربوط به چک یکی از دعاوی پرکاربرد حقوقی است که نیازمند آشنایی به قوانین مرتبط می باشد؛ گاهی با استفاده از یک نکته به ظاهر کم اهمیت حقوقی می توان مسیر چنین پرونده ای را تغییر داد؛ این امر جز با مشورت گرفتن از یک وکیل متخصص چک و امور مطالبات مالی میسر نمی شود؛ چرا که وکیل متخصص و مجرب مسیرهای قانونی در این دعاوی را بارها طی کرده است و با کمترین زمان و هزینه ممکن می تواند به بهترین نتیجه برسد.
برای ارتباط با وکلای مجرب در تمامی زمینه ها از جمله مطالبات مالی و چک و سفته میتوانید از دکمه زیر استفاده کنید:
پرسش و پاسخ
آیا امکان صدور چک صیادی در وجه حامل وجود دارد؟
در قانون قدیم چک امکان صدور چک در وجه حامل وجود داشت؛ اما در قانون جدید امکان صدور چک صیادی در وجه حامل نبوده که این یک نقطه قوت به شمار می آید.
چک صیادی ثبت شده سند رسمی است یا عادی؟
این چک یک نوع سند عادی است که امتیازاتی نسبت به اسناد عادی دیگر دارد؛ مثلا صدور قرار تأمین خواسته بدون تودیع خسارت احتمالی از جمله مزایای این چک به شمار میرود.
آیا چک صیادی جهت ضمانت قابل استفاده است؟
معمولا چک صیادی به عنوان تضمین انجام کار یا تعهد صادر میشود؛ در صورتی که تعهد مورد نظر انجام نشود، دارنده چک ،امکان وصول چک صیادی را دارد.